Project Description

Verhoog uw winkansen en leer van de experts

Aanmelden

Maak van een aanbesteding uw winnende aanbesteding

Ontdek de strategieën die ervoor zorgen dat u meer opdrachten wint

De Masterclass is de toptraining uit ons programma. Hij wordt steeds opvallend goed beoordeeld.  Als het gaat om de mate waarin de deelnemers de Masterclass aanbevelen, scoort hij een 9 op een schaal van 0 tot 10. Ook geven alle deelnemers aan dat de Masterclass zeer goed aansluit bij hun dagelijkse praktijk.

Dag 1

De voorbereiding: de overheid als klant

In de voorbereidende fase zal de aanbestedende dienst de voorwaarden voor de opdracht bepalen. De meeste ondernemers weten niet dat ze juist in deze fase al invloed kunnen uitoefen. Dat komt, omdat men niet weet hoe de overheid als opdrachtgever werkt. Dag 1 is voor veel deelnemers dan ook een echte eye opener. Onze experts laten u zien waar u het beleid van uw opdrachtgever kunt vinden, hoe u die het beste kunt interpreteren en hoe u dat beleid kunt vertalen naar uw eigen verkoopdoelen. 

Na afloop weet u:

 • Hoe de overheid werkt in theorie en in de praktijk
 • Hoe u de overheid voor u laat werken
 • Hoe u zelfstandig een publieke klantanalyse maakt
 • Hoe u een lobbystrategie met een concreet stappenplan en tijdpad opstelt
 • Hoe u verschillende (lobby)technieken inzet in de afzonderlijke stadia van een lobbytraject
 • Waar u waardevolle informatie over uw opdrachtgever (waaronder zijn beleid) kunt vinden
 • Hoe u uw krachten en doelen kunt vertalen naar het beleid van de opdrachtgever

Dag 2

Inschrijven op aanbestedingen

In dag 2 wordt het aanbestedingsproces stap voor stap doorgenomen. U leert de juiste aanbestedingsstrategie in te zetten bij de voor u relevante opdracht. Ook leert u hoe u het beste antwoord geeft op de wensen van de opdrachtgever en welke mensen onmisbaar zijn om bij een inschrijving te betrekken. Natuurlijk wordt ook het inschrijven zelf behandeld. Aan de hand van praktische tips leert u de juiste antwoorden geven op de vragen van de aanbestedende dienst.

Na afloop weet u:

 • Hoe u een bestek goed interpreteert en u de kracht van uw organisatie in kunt zetten bij de beantwoording van de vragen
 • Hoe u de juiste vragen stelt
 • Hoe u de juiste aanbestedingsstrategie inzet
 • Welke profielen nodig zijn om het juiste inschrijfteam samen te stellen

Dag 3

Tijdens en ná de gunning

In deze fase beoordeelt de aanbestedende dienst  de inschrijvingen. Na de beoordeling van de  inschrijvingen maakt de aanbestedende dienst bekend welk bedrijf als beste uit de bus is gekomen. Uit de praktijk weten wij dat veel ondernemers niet weten wat hun rechten en plichten tijdens de gunning zijn. Terwijl u daar absoluut uw voordeel mee kan doen.  Op dag 3 gaan wij in op uw rechten en plichten. Ook laten wij u de mogelijkheden zien die er zijn om tegen een voorgenomen gunningsbeslissing op te komen. Mogelijkheden die vaak onbenut worden gelaten, omdat ondernemers denken  dat het “toch geen zin zal hebben” of uit angst voor een negatief imago bij de aanbestedende dienst.  Belangrijk daarbij te weten is hoe u moet omgaan met uw stakeholders. Aan de hand van een stakeholderanalyse leert u wie u wanneer moet hebben en met welke boodschap.

Na afloop weet u:

 • Wat u wel en niet kunt doen tijdens de gunningsfase
 • Hoe u tegen een voorgenomen gunning kunt opkomen
 • Hoe u een dynamische stakeholderanalyse maakt
 • Hoe u een communicatie- en actiestrategie opstelt
 • Hoe u stakeholdermanagement inzet om de doelen van uw eigen organisatie te realiseren
 • Hoe u verschillende kritieke momenten en situaties identificeert waarin (aanpassing van) stakeholdermanagement belangrijk is

Dag 4

Verdieping aan de hand van cases

Op de vierde dag worden huiswerkopdrachten behandeld die u aan het einde van het eerste blok heeft op gekregen. Ook staan we stil bij cases en onderwerpen die u zelf heeft ingebracht.  In de cursusgroep worden ze behandeld. Zo leert u van elkaar en dat leidt vaak tot vernieuwende en verrassende inzichten die uw kansen bij volgende aanbestedingen vergroten.                                                                                                                                                 

Bij de bespreking van de cases en onderwerpen wordt steeds ingegaan op de  rollen van inkopers en verkopers in een aanbestedingstraject. U krijgt inzicht in hoe inkopers en verkopers leren van elkaars gedrag. U leert op welke wijze beide partijen dit gedrag effectiever kunnen inzetten om zo betere resultaten te bereiken. En we laten u bij de bespreking kennis maken met  diverse tools, instrumenten en diensten die het inschrijfproces efficiënter maken. U leert ze zo toe te passen dat ze voor uw organisatie en u werken.

Voor wie?

De Masterclass is bestemd voor ondernemers en hun medewerkers die ervaring hebben met  het uitbrengen van (Europese) aanbestedingen, die bestaande opdrachten willen behouden en hun winstkansen bij  volgende aanbestedingen willen optimaliseren. Het is dus geen Masterclass voor beginners, maar één voor ondernemers die (vaker) aan aanbestedingen hebben meegedaan.

Training Details

Datum

4-daagse training op
13, 14, 27 en 28 juni

Duur

van 9.30 uur tot 17.00 uur

(GEWIJZIGDE) LOCATIE

Vergaderen in de hooiberg
Ruige Weide 13a
3421 TH Oudewater

PRIJS

€2.695,- excl. btw en inclusief lesmateriaal, lunches, consumpties, borrels na afloop en een certificaat

Uw docenten

Kim Schofaerts

Kim heeft sinds 1997 honderden inschrijvingen op aanbestedingen uit verschillende branches begeleid en daarbij de meest uiteenlopende scenario’s meegemaakt. Drie jaar geleden startte zij het bureau Schofaerts.nl, een advies- en trainingsbureau gespecialiseerd in het publiek-private domein. Sinds 2013 zit zij in het bestuur van MKB Den Haag waar Kim het onderwerp Aanbestedingen in haar portefeuille heeft. Ook is zij lid van de Taskforce Aanbesteden van de gemeente Den Haag.   

Ireen Boon

Ireen zette verschillende ondernemersorganisaties op en vertegenwoordigde de belangen van het midden- en kleinbedrijf voor werkgeversorganisatie MKB-Nederland op de dossiers Europees aanbesteden, mededinging en marktwerking. In 2009 startte zij haar eigen public affairs bureau Trias Politica Advies. Ireen is veelgevraagd spreker op congressen en schreef verschillende columns voor Het Financieele Dagblad over ondernemerschap en de overheid.

Aanmelden

Toon uw nieuwe vaardigheden met uw certificaat

Na het succesvol afronden van de training ontvangt u een persoonlijk certificaat.

“De training zit erg goed in elkaar. Ireen Boon verzorgt het juridische gedeelte en Kim Schofaerts gaat meer in op de praktijk. Beide trainers brengen de materie op een informele manier over en weten waarover ze het hebben. Ze gaven nieuwe inzichten en bevestigden voor een deel dat we dingen al goed deden. Deelname aan de masterclass heeft ons zekerder gemaakt. We hebben een flinke stap gezet en het heeft ons absoluut geholpen meer aanbestedingen te winnen.”

Paul Maatman, Marketing & Aanbestedingen/Tenders & Circulariteit at BWaste International BV

SCHRIJF U NU IN

Mis deze kans niet. Maximaliseer uw winkansen.

Meld u vandaag nog aan en ontvang direct de bevestiging.

Nu aanmelden

Aanmelden